Archív

2019

GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs•KULTÚRA• 2019. július 20. 08:45
Lassú, szapora és friss
A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon az Eszterlánc, a Dresch Quartet és a Kerekes Band adott koncertet

Lassú, szapora és friss. Ez akár egy táncrend is lehetne a magyar folklórból, de ezúttal a július 18-i Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál néhány óra alatt lepergetett évszázadaira utal. A magyar táncházmozgalom egyik megalapítójának nevével fémjelzett, több mint két évtizedes múltú fesztiválon az Eszterlánc, a Dresch Quartet és a Kerekes Band adta egymásnak a színpadot. Már a zenekarnevek is jól tükrözik, hogy aznap este a vár színpadján egy szép nagy ív rajzolódott ki a hagyományok ápolásától a professzionális átértelmezésen keresztül a folk ’n’ rollig.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A javarészt mezőségi hagyományokat ápoló Eszterlánc – Sturcz Noémi (ének), Juhász Dénes (hegedű, furulya), Komáromi Márton (hegedű), Császár Attila (brácsa) és Liber Róbert (bőgő) – Észak-Mezőség mindennapjaiba nyújtott betekintést zenéjével. Az 1998-ban Budapesten alakult banda a „brácsos” zenekarvezető gyűjtéséből „táplálkozik”. Merítéséből eleddig nyolc album készült, amelyekről jócskán lehetett válogatni, többek között vágyódó katonadalt, kesergő halottkísérőt, eleven lakodalmi nótát, erdőtlen dombokat idéző furulyazenét, keserédes altatót, amelyek hallgatása közben lassan, észrevétlen borult ránk az éj sötét csergéje. Koncertjükön közreműködött Szilágyi Anna énekes – akinek az ifjú dalos menyecskével generációkat átívelő duettje önmagában is rendkívüli volt –, valamint Dresch Mihály, aki alázatosan teret hagyva az autentikus dallamoknak, finoman színesítette a vonósok játékát furulyaszóval.

2017

A Kiscsőszi Pajtafesztiválon rögzített Melegföldvárt bemutat koncertünk, megtekinthető a Mediawave archívumában (a szövegre, nem a képre kell  kattintani):

Kiscsőszi Eszterlánc koncert – 2017

anna-es-andrea-plakat

2016

Brassói riport_2016

(A fenti kék sorra kattintva jelenik meg olvashatóan a cikk.)
Eszterlánc Brassói riport

2014

Jegesen CD bemutató I.

1. Pántlikás kalapom (Kolozsvári laktanya…)2. Postás legény (Kolozsváron befütyölt a masina…)3. Melegföldvári toronySzilágyi Anna, Juhász Réka, Navratil Andrea – énekJuhász Dénes, Komáromi Márton – hegedűCsászár Attila – kontraLiber Róbert – bőgőA felvételt Makk László készítette, 2014. január hónapban. Köszönjük!

Uverejnil používateľ Eszterlánc zenekar Nedeľa 19. januára 2020


2012

Eszterlánc koncert – A két utolsó szám (2012)

Eszterlánc koncert – a két utolsó szám – a Táncháztalálkozón, 2012-ben.Szilágyi Anna, Fekete Zsuzsanna – énekDresch Mihály – szaxofon, fuhunKomáromi Márton, Nyitrai Tamás – hegedűCsászár Attila – kontraBankó Sándor – bőgőTovábbi zenék itt is hallgathatók:https://www.youtube.com/channel/UCKnqKm7beVSnlxRUSzWMmzg

Uverejnil používateľ Eszterlánc zenekar Nedeľa 3. novembra 2019

2011

Részlet a „Földvári Tánc Szilágyi Annával” cm. CD bemutató koncertből
2011. január 21. Fonó Budai Zeneház

      Track 05


2006

2005

 

2004  Hall, Salzlager

 

2003

 

2002

2001

2000

 

 

1999

1998

Eszterlánc Zenekar első koncertje
1998. május 31. Devecser

      Eszterlánc1989-május-31

km: Miskolczy Mariska, Vizeli Balázs, Császár Attila, Bankó Sándor